Dragulji zelene Like - Najbolje u Ličko-senjskoj županiji

Utočište medvjeda Kuterevo, Marijansko svetište u Krasnom, velebitska rakija i lički sir, Premužićeva staza... pozivamo vas da s nama obiđete srce Like!

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND - NAJBOLJE U LICI

1. dan

Za znatiželjnike koji još nisu prošli Liku uzduž i poprijeko, ovaj predivan kraj obrastao nepreglednim šumama, predlažemo da se jedan vikend odluče za pustolovinu. Krenite put Otočca, prema mjestu Kuterevo, utočištu za mlade medvjede (cca 14 km od Otočca). Utočište je otvoreno za posjete od proljeća do kasne jeseni, a selo posjeti godišnje 10.000 posjetilaca da vide i pozdrave vesele i dobro hranjene medvjediće. Nedaleko Kutereva nalazi se mjesto Krasno, najveće planinsko naselje u tom dijelu Velebita.  Puno je razloga zašto posjetiti Krasno, ali jedno od glavnijih je i to što se u Krasnom nalazi svetište Majke Božije od Krasna.  Kako je ovaj kraj bogat ljekovitim biljem, nikako ne smijete ne kušati Velebitsku rakiju koja je poznata i izvan granica Lijepe naše, po svojoj kvaliteti, ali i po činjenici da ju proizvodi čuvar svetišta u Krasnom, svećenik. Za gurmane predlažemo da posjete  siranu Runolist i probaju i kupe neki od najboljih ličkih sireva: škripavac, velebitski ili krasnarski sir. Nakon obilaska predlažemo povratak u Otočac i smještaj u hotelu Park****.

2. dan

Za drugi dan predlažemo odlazak u NP Sjeverni Velebit. Park je ispresijecan brojnim planinskim stazama, preko 30, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza koja prolazi kroz najljepše dijelove sjevernog Velebita. S planinskih vrhova pruža se pogled na Jadransko more, Kvarnerske otoke i ličko zaleđe. Radi lakšeg snalaženja planinarske staze označene su markacijama, a na raskrižjima staza postavljeni su putokazi s potrebnom prosječnom dužinom hoda u satima. Gotovo svaka od staza vodi vas do planinskih vrhunaca koji su ujedno prekrasni vidikovci, kako na more i otoke, tako i na Liku. Oni koji još nisu pješačili poznatom Premužićevom stazom, neka se pripreme na barem 4 sata hodanja.

3. dan

Zadnji dan vikenda ostavili smo za posjet Pećinskom parku Grabovača, koji se nalazi u Perušiću, otprilike pola sata vožnje južno od Otočca. Na području parka se nalazi 6 špilja i jedna jama, od kojih je špilja Samograd prva špilja u Hrvatskoj za koju je 1911. godine izrađen geodetski nacrt i jedina špilja u parku koja je elektrificirana i uređena za posjetitelje. Nakon obilaska špilje predlažemo da krenite prema mjestu Sinac u prekrasnoj dolini Gacke. Izvorišno područje Gacke, točnije Vrila Gacke, sastoji se od mnogih manjih izvora, no tri su najjača: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Uživajte u slikovitom kraju koji krase brojne stare mlinice – "malenice", od kojih su neke obnovljene i uređene u tradicionalnom stilu. Restoran Vrilo Gacke koji se ovdje nalazi nudi slasna domaća jela, a od specijaliteta svakako kušajte pastvru – gotovo netom ulovljenu. Na povratnu kući ostaje nam jedan odlično proveden vikend i misao da ga svakako trebamo ponoviti! 

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer