ŠIBENIK - GRAD KRALJA KREŠIMIRA

Grad Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Spominje se po prvi put 1066. godine u pisanom dokumentu, darovnicom kralja Petra Krešimira IV.

Grad Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Spominje se po prvi put 1066. godine u pisanom dokumentu, darovnicom kralja Petra Krešimira IV.

Šibenik su utemeljili Hrvati prije više od 1000 godina pa je prema tome najstariji samorodan Hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana. Postoji više tumačenja porijekla imena Šibenika. Juraj Šižgorić u jednom svom djelu opisuje naziv o kojem kaže da je grad nazvan tako jer je okružen šibama. Drugo tumačenje dovodi se u vezu sa šumom posredstvom toponima “Sibinicum”, koji je pokrivao užu mikroregiju Šibenika. Šibenik se prvi put spominje 1066. god. u ispravi kralja Petra Krešimira IV koji boravi u utvrđenom kaštelu Sv. Mihovila.
Grad ima 4 povijesne tvrđave (Sv. Nikola, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i Šubićevac).
Najstarija je utvrda u centru (Sv. Mihovil - 9 stoljeće) s koje se vidi cijeli grad i otoci Šibenskog akvatorija. Sv. Mihovil je ujedno i zaštitnik grada Šibenika, te se svake godine slavi procesijom 29. rujna.
Povijesna jezgra Šibenika, s brojnim crkvama i samostanima, kamenim kućama i palačama, kićenim portalima i grbovima, govori o bogatoj kulturnoj baštini. Šetnja uskim ulicama i trgovima otkriva skladno suglasje razvedenih gotičkih i renesansnih oblika s detaljima pučke arhitekture. Grad u kojem su djelovali mnogi umjetnici, znanstvenici i književnici danas je kulturno središte, domaćin Međunarodnog dječijeg festivala.

Katedrala sv. Jakova je istaknuti spomenik Šibenika, građen u gotičko- renesansnom stilu (1431 - 1535) uz glavnog majstora Jurja Dalmatinca. Katedrala obiluje velikim brojem posebnosti od kojih trebamo istaknuti portret 71 ljudske glave. Katedrala je pod zaštitom UNESCO-a od 2000.-te godine.

Šibenik je politički, administrativni i kulturni centar Šibensko-Kninske županije.
O prirodnim ljepotama šibenskog kraja govore i dva nacionalna parka: nacionalni park Krka – prirodni fenomen dalmatinskog krša sa sedam bučnih slikovitih slapova, te nacionalni park Kornati – jedinstvena skupina otoka, gebena i hridi.

Šibenik vas neće zadiviti samo prirodnim ljepotama već i bogatstvom kulturnih sadržaja.
 

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer