PAŠKA ŽUTICA - TVRTKA VINA OTOKA PAGA

Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime "Paška žutica" a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.

Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime "Paška žutica" a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.

Za sortu Gegić otkriveno je u Beču da je doista autohtona sorta koja se uzgaja samo na Pagu i u bližoj okolici. Genetski nije istovjetna nijednoj poznatoj sorti. Gegiću je i zaštićeno i geografsko porijeklo i od njega se proizvodi kvalitetno vino koje je dobitnik nekoliko medalja na vinarskim sajmovima. Gegić je jedna od 200 domaćih starih vinskih dalmatinskih sorti grožda (kao i maraština, turbijan, bogdanuša, vugava, kurtelaška, puljižanac, žilavka, ranac silbanjski...)

Još od antičkih vremena vinogradarstvo je uz proizvodnju soli bila najvažnija gospodarska grana otoka Paga. Samim odabirom sv. Jurja mučenika i zaštitnika težačkih poslova za svog zaštitnika grad Pag je odredio svoju sudbinu. U Starom Grad neposredno iznad „Velikog izvora“ nalaze se još i danas ostatci crkve sv. Martina zaštitnika vinogradara.
Tvrtka „Vina otoka Paga“ danas baštini više od dvije tisuće godina staru tradiciju proizvodnje grožđa i vina na našem otoku. Do današnjeg dana uspjeli smo od revitalizirati staru pašku sortu Gegić od koje proizvodimo kvalitetno vino. Cilj nam je proizvesti vina i od ostalih sorti grožđa koje su nekada postojale na našem otoku, kao što su: Topol, Petovka, Cipar, Silbijanac, Galac i Gustopupica koje smo skupili u oglednom vinogradu u neposrednoj blizini vinarije.
U sklopu vinarije koja se nalazi na četvrtom kilometru ceste od Paga prema Zadru otvorili smo za Vas trgovinu s prostorom za degustaciju vina. Napredna tehnologija, znanje, iskustvo, tradicija, kreativnost i iznad svega ljubav prema vinovoj lozi i vinu odrednice su našeg djelovanja.
 

Vikend Planer