DVORAC GROFA JANKOVIĆA, DARUVAR

Na uzvisini iznad središta grada grof Antun Janković dao je sagraditi barokni dvorac čija je gradnja trajala punih šest godina, od 1771. do 1777.

Na uzvisini iznad središta grada grof Antun Janković dao je sagraditi barokni dvorac čija je gradnja trajala punih šest godina, od 1771. do 1777.

Dvorac je nazvao Daruvarom ( Daru = Ždral, Var = grad ) po ždralu koji se nalazio u obiteljskom grbu. Izgradnjom i razvojem naselja oko dvorca za vrijeme vladavine grofa Antuna Jankovića, počelo se gubiti dotadašnje ime naselja, Podborje, i upotrebljavati ime Daruvar koje se zadržalo do danas. Njemački istraživač i putopisac Taube svojevremeno je napisao da je taj dvor najljepši u cijeloj kraljevini, pa se ne bi trebao ni u Beču skrivati. Sagrađen je u obliku slova U, znači sastoji se od tri krila koja okružuju dvorište okrenuto prema sjevernoj strani, dok je glavni ulaz na južnoj. U prizemlju i na katu nalazi se ukupno 60 prostorija od kojih centralno mjesto u glavnom središnjem krilu zauzima glavni salon, odnosno koncertna dvorana.Po uzoru na nekadašnju namjenu salona i danas se u njemu povremeno održavaju koncertne večeri, a po želji i svečani obredi vjenčavanja. U prizemlju dvorca nalazi se stalna postava izložbe pisanih dokumenata koja govore o životu obitelji Janković, na hrvatskom i mađarskom jeziku. Na katu je postavljena privremena izložba pronađenog i posuđenog namještaja kao i uporabnih predmeta iz vremena Jankovićevih.      

Vikend Planer