DUBROVNIK - BISER JADRANA

Više od tisuću godina povijesti Dubrovnika prisutna je u svakom dijelu ovoga grada. On je grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti.

Više od tisuću godina povijesti Dubrovnika prisutna je u svakom dijelu ovoga grada. On je grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti.

Povijest Dubrovnika može se sažeti u dvije riječi: „fascinantna” i „burna”. Značajne su, ali i zloglasne osobe, ostavile traga na gradu kroz prošlost. Grad se gotovo neprestano borio za svoju slobodu. Osnovan prije 1.300 godina od Mlečana, prvo je u 14. stoljeću postao republika. No veliki potres 1667. godine i sve veća konkurencija s ostalih trgovačkih ruta doveli su do slabljenja te je 1806. godine grad osvojio Napoleon. Nakon hrvatskoga građanskog rata postao je jedno od najljepših odredišta cijele Europe, a zastava slobode visoko se vijori s Orlandova stupa.
Više od tisuću godina povijesti Dubrovnika prisutna je u svakom dijelu ovoga grada. On je grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Okružen je srednjovjekovnim zidinama dugima 1940 m koje su očuvane u svom izvornom obliku i otvorene posjetiteljima kao najveća atrakcija.Od 1979. godine grad je pod zaštitom UNESCO-a.
Dubrovnik je prvenstveno kulturna destinacija koja uz spomeničko blago nudi niz kulturnih događanja i festivala. Dubrovnik je i destinacija za uživanje u odmoru, zračnim linijama izuzetno dobro povezana sa svim većim centrima Europe. Dubrovnik je grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek iznova dolazite, otkrivajući u njemu jedinstvene doživljaje. 

STARI GRAD
„Biser Jadrana“ postao je važna sila Mediterana nakon 13. stoljeća. Taj kasnosrednjovjekovni planirani grad na južnom dijelu hrvatske obale istočnog Jadrana, svojim povijesnom jezgrom smještenom podno brda Srđ, sačuvao je kroz stoljeća do danas karakter jedinstvene urbane cjeline definirane gradskim zidinama, koja ima značajno mjesto u povijesti gradogradnje. Iako znatno uništen potresom 1667. godine Dubrovnik je uspio očuvati svoje gotičke, renesansne i barokne crkve, samostane, palače i fontane.

Vikend Planer