POVIJESNO - POUČNA STAZA KAMENJAK U STUBIČKIM TOPLICAMA

Povijesno-poučna staza „Kamenjak“ ima zaštitni znak u liku vjeverice.

Povijesno-poučna staza „Kamenjak“ ima zaštitni znak u liku vjeverice.

Trasa današnje povijesno-poučne staze, obnovljena je šetnjica namijenjena gostima tadašnjeg Kupališnog lječilišta, a datira iz 1914. godine. Uz odmorišta s klupama i stolovima uz stazu, u blizini hrasta Galženjaka nalazilo se raspelo – Kamenjačka pobožnost. Od tog mjesta nadalje bila je uređena planinarska staza koja je vodila prema vrhu i drvenom zdanju vidikovca, nedaleko imanja starosjedilaca Vrančića. Otuda se pružao pogled na Donju Stubicu, stubičku kotlinu i sjeverne obronke Medvednice. Nažalost, vidikovac je uništen u požaru 1958. godine i na toj lokaciji nije nikad više obnovljen.
Označena planinarska staza s tog se mjesta spuštala do geomorfološke zanimljivosti Švrćine špiljice, raspukline u dnu vapnenjačke stijene, pod strminom jugozapadnog dijela Kamenjaka. Sredinom prošlog stoljeća izgradnja kuća za odmor na ovoj atraktivnoj lokaciji, presjekla je trasu prvotne staze i pristup ovoj prirodnoj zanimljivosti.
Zaštitni znak staze je lik vjeverice. Nakon dugogodišnjeg izbivanja iz šume Kamenjak, prilikom obnove zaboravljene staze primjećen je nestašni par vjeverica. Možda će i Vama zaželjeti dobrodošlicu!Staza nosi naziv Povijesno-poučna i može se koristiti za potrebe škole u prirode, te zanimljivu edukacijsku ponudu Turističke zajednice . Najstariji vidljivi tragovi na korama drveća datiraju iz 1923., 1932., 1947. godine. Danas znamo da je kora drvaća što je nama koža, a uspomene bilježimo fotoaparatom. Odmorišta, stolovi i klupe postavljeni su na nekadašnjim lokacijama. Staza je dugačka 1200 m, a visinska razlika je 105 mIako su uz odmorišta postavljene drvene košarice za otpad, kao i u svakoj drugoj šumi vrijedi pravilo: što si donio sa sobom, to i odnesi! Uz stazu su postavljene pločice s hrvatskim i latinskim nazivima drveća, grmlja i prizemnog bilja, od kojih nekolicina spada u grupu Zakonom zaštićenih i vrlo rijetkih vrsta.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer