ARBORETUM TRSTENO

Naziv mjesta koje je smješteno dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika dolazi od hrvatske riječi trstika, trstina a koja raste na tom području, zbog obilja vode.

Naziv mjesta koje je smješteno dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika dolazi od hrvatske riječi trstika, trstina a koja raste na tom području, zbog obilja vode.

Na placeti u mjestu nalaze se dvije gigantske platane (Platanus Orientalis) stare preko 400 godina, najveća te vrste u Europi. Najvažnija atrakcija ovog malog mjesta je Arboretum Trsteno, jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali koji u jedinstvenom bogatstvu svojih vrijednosti sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu. Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka, osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, te je u cjelini zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Arboretum Trsteno na svom prostoru od 25 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina - povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19/20 stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta madunca, alpskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene. U razdoblju renesanse, 1494. godine, Ivan Marinov Gučetić-Gozze podigao je u Trstenom na svom ladanjskom posjedu ljetnikovac s perivojem, a vila i perivoj ubrzo postaju jedno od središta humanističkog kulturnog života Dubrovnika. U tom su arkadijskom prostoru stvarali i ljubili brojni dubrovački pjesnici, među njima i jedna od najljepših žena hrvatske renesanse - dubrovačka pjesnikinja Cvijeta Zuzorić. Voda se do jednog od najatraktivnijih elemenata renesansnog prostora Arboretuma Trsteno - fontane u perivoju dovodila akvaduktom na 14 lukova dugim 70 metara. Prvobitna renesansna fontana preuređena je 1736.godine u raskošan barokni nimfej s Neptunom - bogom mora i voda, kao središnjim likom kompozicije kamenih kipova.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer