RENESANSNI FESTIVAL, KOPRIVNICA, 24.-27.08.2017.

Renesansni festival je turističko-povijesna i edukativna manifestacija, najveći spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima.

Renesansni festival je turističko-povijesna i edukativna manifestacija, najveći spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima.

Većina sadržaja vezana je uz 15. st., a naročito uz 16. st., kada su i nastale renesanse fortifikacije. Renesansni festival okuplja oko 700 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke). Ogroman prostor Gradskih bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Trajanje manifestacije je i duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i eventualno mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji mogu uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja se spravljaju na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vrememena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, spremaju se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Dvodnevnu manifestaciju 2011. je godine posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a trend rasta je veći iz godine u godinu. Programi se zbivaju puna četiri dana i večeri uz konstantnu ponudu jela i pića. Renesansnom je festivalu već prošle godine dodijeljena nagrada za Najbolju manifestaciju u 2010. godini, što je pokazatelj da je doista riječ o kvalitetnom i originalnom projektu, a uz to projekt je prepoznala i Europska unija, te ga financira već drugu godinu zaredom.