STJEPAN RADIĆ

Hrvatski političar Stjepan Radić je rođen u mjestu Trebarjevo Desno.

Hrvatski političar Stjepan Radić je rođen u mjestu Trebarjevo Desno.

HPSS (Hrvatska pučka seljačka stranka) - stranku koja na izborima za Hrvatski sabor dobiva devet mandata. U Hrvatski sabor prvi puta je izabran 1908. godine u izbornom kotaru Ludbreg. Godine 1912. u doba Cuvajeva komesarijata ponovo je u zatvoru. U studenome 1918. godine na sjednici Narodnog vijeća suprostavlja se centralističko - hegemonističkom načinu ujedinjenja južnoslavenskih zemalja.
Tada je izgovorio rečenicu: "Srljate kao guske u maglu." Neslavni atentat u Narodnoj skupštini 1928. u kojem je radikal Puniša Račić hitcima iz revolvera usmrtio Radića i još nekoliko hrvatskih političara. Godine 1920. stranka mijenja naziv u HRSS (Hrvatska republikanska seljačka stranka). Dvadesetih godina stranka Stjepana Radića i Radić bili su u oštroj oporbi režimu. Radić ulazi u Pašićevu vladu kao ministar prosvjete. U veljači 1927. Radić je ponovo u opoziciji i sklapa koaliciju sa Samostalnom demokratskom strankom (koju je vodio Svetozar Pribićević) i nastaje Seljačko-demokratska koalicija kojoj je Radić bio na čelu. Godinu dana kasnije (1928.) dobio je mandat ali nije sastavio vladu.
Dana 20. lipnja 1928. godine revolverskim hicima dvorski agent i zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić usmrćuje zastupnike HSS-a Pavla Radića, Đuru Basaričeka i smrtno ranjava Stjepana Radića te ranjava Ivana Pernara i Ivana Granđu. Stjepan Radić preminuo je 8. kolovoza 1928. godine u Zagrebu. Sahranjen je 12. kolovoza u Zagrebu na Mirogoju.