ŠUMA DUNDO, OTOK RAB

Dundo je jedna od rijetko očuvanih šuma na Mediteranu i najznačajnija šuma na otoku Rabu.

Dundo je jedna od rijetko očuvanih šuma na Mediteranu i najznačajnija šuma na otoku Rabu.

Nalazi se na sjeverozapadu otoka. Poluotok Kalifront karakterističan je po kraškom reljefu i dobroj razvedenosti obale sa mnoštvom prelijepih većih i manjih morskih uvala. Obrastao lijepim crnogoričnim šumama, najzeleniji je dio otoka Raba i najveća šumska površina. Duljina od rta Kalifront do rta Frkanj iznosi 9 km. Širina od rta Planka do uvale Kampor je 3 km.
Poluotok se nalazi na nadmorskoj visini od 50-70 m. Najviša kota je Plogar s visinom od 94 m. Obala je uglavnom niska i stjenovita. Šume poluotoka Kalifront su idealne za opuštajuće planinarenje. Planinarska područja i staze nisu naporne, tako da u planinarenju mogu uživati i starije osobe.

Poluotok Kalifront najpoznatiji je po hrastu crniki koji se ističe u prelijepoj šumi Dundo. Dundo je jedna od rijetko očuvanih šuma na Mediteranu i najznačajnija šuma na otoku Rabu. Crnika (Quercus ilex) zimzeleni hrast koji može doseći starost i do tisuću godina. Nekoliko impresivnih primjeraka očuvano je u šumi Dundo. Šuma Dundo je 1949. godine proglašena prirodnom rijetkošću te je pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode u kategoriji specijalni rezervat – botanički rezervat (šumske vegetacije).
 

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer