INFO O ISTARSKOJ ŽUPANIJI I HRVATSKOJ

Istarska županija, najzapadnija je hrvatska županija koja uključuje najveći dio Istarskog poluotoka.

Istarska županija, najzapadnija je hrvatska županija koja uključuje najveći dio Istarskog poluotoka.

U Istarskoj županiji živi više od 206.000 žitelja ili 4,65% nacionalnog stanovništva Hrvatske. Upravno sjedište županije je Pazin. Sastoji se od 10 gradova i 31 općine.
Glavna značajka Istre je sredozemna klima. Klima se postupno mijenja prema unutrašnjosti i prelazi u kontinentalnu, zbog hladna zraka koji struji s planina. Dužina istarske obale, zajedno s otocima i otočićima iznosi 539 kilometara. Obala je dobro razvijena s mnogo uvala, dubljih zaljeva, te riječnih ušća. Istra je tijekom čitave svoje prebogate povijesti bila je mjesto dodira i prožimanja mnogih naroda i njihovih kultura. Njezina bogata prapovijesna nalazišta, antički rimski spomenici, vrijedna sakralna baština, povijesne gradske jezgre i ruralna arhitektura su tek dio bogate kulturne baštine i obrisi ostataka osebujne prošlosti Terre Magice kako Istru mnogi nazivaju.

Hrvatska je europska zemlja i dio Sredozemlja jer zauzima najveći dio obale Jadranskog mora sa svim otocima. Obuhvaća gorski pojas Dinarida, koji odvaja sredozemni dio od srednjo-europskog kontinentalnog dijela, te dio Panonske nizine. Kopneni dio Hrvatske iznosi 56 594 km2, a površina obalnog mora 31 479 km2, a na cijelom području živi 4 290 612 stanovnika. Gospodarsko, političko i kulturno središte je glavni grad Zagreb sa 792 875 stanovnika. Od 1244 otoka i otočića nastanjeno je njih 50, a najveći su Cres i Krk. Službena valuta je kuna.  

Vikend Planer