GRAD ROVINJ - ISTARSKI DRAGULJ

Rovinj - smješten na zapadnoj obali Istre, najvećeg jadranskog poluotoka, jedno je od najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom.

Rovinj - smješten na zapadnoj obali Istre, najvećeg jadranskog poluotoka, jedno je od najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom.

U kojem je razdoblju Rovinj nastao teško je reći sa 100%tnom sigurnošću. Prvi se put spominje u djelu «Cosmographia» anonimnog Ravenjanina, koji govori o «Castru Rubini» iz 5.stoljeća.

Vrlo je vjerojatno da je Rovinj stariji, sa prijelaza iz 3. u 4. stoljeće, a možda i iz ranijeg perioda, budući da su nađeni dokazi o životu na otoku u 2. i 1.st.pr.n.e. «Castrum Rubini» je zasigurno bio smješten na mjestu današnje župne crkve Sv.Eufemie. U to doba Istru okupiraju Rimljani i ostaju tu do 476.g.
Rovinj, slikovit i uvijek lijepi gradić na zapadnoj obali Istre. Otoci i otočići rovinjskog arhipelaga (13), brojne uvale i lučice, Lim fjord, park-suma "Zlatni rt", luke za jahte, te sport, animacija i zabava cine Rovinj izuzetno privlačnim turističkim mjestom.

U rovinjskom arhipelagu nalazi se 22 otočića od kojih, Sv. Andrija i Sv. Katarina kao najveći i najljepši. Posebno vrijedni i zaštićeni objekti prirode, specijalni rezervati na području Rovinja su: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskog kanala i dio Limske drage, park šuma "Punta Corrente", močvara Palud, Romualdova pećina na južnoj strani Limskog kanala i kamenolom "Cave di Monfiorenzo" svojevrstan geološki "spomenik prirode".

Zaštitnik grada Rovinja, u čiju čast se slavi i blagdan, je Sv. Eufemija. O zaštitnici ovog istarskog dragulja postoji i legenda:
U ranu zoru 13. srpnja 800. godine crkvena su zvona uzbuđeno su zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni su Rovinjci volovskim i konjskim zapregama pokušavali kamenu grobnicu odvući u grad, ali uzalud. Nisu pomogli ni snažni mišići niti dosjetljivost ljudska pomogao je tek Bog na dijelu.
Svetica se ukazala tek malom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega. Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke.
Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: Hoc est corpus Euphemiae Sancte! Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine Gospodnje 304. Čudesno, pripoviješću o svetoj Eufemiji i danas, više od 1200 godina nakon njezina nastanka počinje svaka priča o Rovinju.
Ne samo da je kalcedonska svetica i danas slavljena zaštitnica grada, već će nam se i u traženju skrivenog smisla početka turizma u Rovinju otkriti veza s legendom o svetoj Eufemiji. Naime, na njezin dan, 16. rujan, Rovinj bi oduvijek postajao najveće susretište vjernika Istre.

Vikend Planer