CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE KRALJICE SVETE KRUNICE

Crkva je proglašena je spomenikom nulte kategorije, te građena je krajem XV. i početkom XVI. stoljeća u nekoliko kasnogotičkih razdoblja.

Crkva je proglašena je spomenikom nulte kategorije, te građena je krajem XV. i početkom XVI. stoljeća u nekoliko kasnogotičkih razdoblja.

Crkvu je 1467. godine počeo graditi Zagorski grof Ivan Vitovec Grebenski. Ukidanjem franjevačkog reda, za reformi Josipa II., 1789. godine je utemeljena Župa Remetinec, a bivša samostanska crkva postala je župnom crkvom Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice.
Današnja župna crkva građena je krajem XV. i početkom XVI. stoljeća u nekoliko kasnogotičkih razdoblja, a današnji izgled plod je drugog kasnogotičkog graditeljskog razdoblja. Samostan izgrađen u gotičkom izričaju nažalost nije očuvan, ali nasreću jedan trakt istog samostana pretvoren je u današnji Župni dvor. Crkvi je Baltazar II. Patačić dogradio kapelu (današnja kapelica sv. Antuna Padovanskog). Baltazar II. umro je 9. prosinca 1719. godine, a sahranjen je upravo u novopodignutoj kapelici gdje je dao urediti i posljednje počivalište svoje obitelji.
Crkva je više puta popravljana i obnavljana, a za sanacije 1910. godine izbačen je vrijedni stari oltar i zamijenjen današnjim neogotičkim oltarom. Danas je pohranjen u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a bio je izložen i na velikoj vatikanskoj izložbi "Hrvati-kršćanstvo-umjetnost". Od vrijedna sakralnog inventara vrijedi spomenuti da se danas u crkvi nalazi ukrašena barokna propovjedaonica iz 1708. godine, dar obitelji Patačić. Crkva Blažene Djevice Marije – Kraljice Svete Krunice proglašena je spomenikom nulte kategorije. Osobita značajka župe Remetinec jesu brojna svećenička i redovnička zvanja. Od prvih svećenika – franjevaca iz 18. stoljeća do danas brojimo više od šezdeset svećenika, te više od sedamdeset časnih sestara koja su potekla iz ove župe.