MARIJAN JERGOVIĆ

Marijan Jergović je poznat kao izvrstan glazbeni entuzijast, no pored toga bavio se aktivno i sportom i to najviše nogometom, a medicina mu je bila primarna djelatnost.

Marijan Jergović je poznat kao izvrstan glazbeni entuzijast, no pored toga bavio se aktivno i sportom i to najviše nogometom, a medicina mu je bila primarna djelatnost.

Marijan Jergović rođen je 9. srpnja 1938. godine u pitomačkoj trgovačkoj obitelji. U Pitomači je završio osnovno obrazovanje, zatim pohađa Gimnaziju u Virovitici, te Medicinski fakultet u Zagrebu do 1964. godine. Medicina mu je primarna djelatnost sve do 1994. godine do kada je radio u Domu zdravlja Đurđevac i Pitomaca, te Medicinskom centru Virovitica. Marijan Jergović je posljednjih gotovo pola stoljeća poznat kao izvrstan glazbeni entuzijast (skladatelj, dirigent...), no pored toga bavio se aktivno i sportom i to najviše nogometom, pa je tako obilježio jedan dio povijesti pitomačkog sporta i društvenog života.

Značaj za virovitičko-podravski kraj:
Osnivač Glazbenog festivala „Pjesme Podravine i podravlja“, inicijator osnivanja Glazbene škole u Pitomači.

Značaj za širu zajednicu: Izdao je nekoliko knjiga – pjesmarica narodnih i novoskladanih pjesama, valcera i polki s područja Podravine, kao i nekoliko autorskih nosača zvuka. Uz Blaža Lengera, slobodno se može reći da je najznačajniji autor podravske glazbe. Surađivao je sa mnogobrojnim eminentnim pjesnicima i piscima tekstova (Drago Britvić, Katarina Fuček, Zvonimir Majdak, Maja Đerek, Zorica Klinžić, Terezija Bognar, Rajko Stilinović....) na čije stihove je uglazbio preko 500 skladbi koje su izvodili mnogobrojni glazbeni umjetnici Hrvatske (Đuka Čaić, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Adam Končić, Marta Nikolin, Krunoslav Kićo Slabinac, Zlatko Vitez, Vice Vukov, Najbolji hrvatski tamburaši, Gazde, Slavonske lole, Podravski mužikaši, …)